Tannblekingsgel 

Bleking av tenner på selv har blitt stadig mer vanlig i dag, og det er rett og slett fordi du i dag kan kjøpe trygge og fremfor alt rimelige alternativer. Årsaken til at mange ønsker å bleke tennene er at flere og flere har blitt klar over at med et hvitere smil, prikken over i-en når du bryr deg om utseendet ditt. 

Tannblekningsgelen fjerner dermed flekker, gulhet og misfarging som igjen gir deg hvite tenner som kan blende hvem som helst. Gelen brukes også, avhengig av form, for å opprettholde en tidligere tannbleking, slik at tennene alltid ser like friske ut og uten misfarging. 

Det er flere metoder du kan bruke når det er på tide å bleke tennene på egenhånd. Du kan bruke en startpakke for tannbleking som inneholder seler, blekestrips, tannblekingspenner eller blekeskum. Uansett hvilken metode du velger, inneholder disse tannblekende gelene på en eller annen måte. Det er da opp til deg å velge den metoden som passer deg best for øyeblikket og som du føler deg komfortabel med, til slutt gir tannblekingmetodene de samme resultatene. 

Hva inneholder gelen for bleking?

De forskjellige merkene som finnes blant tannblekende geler har varierende innhold, og hvis du er interessert og vil vite det, kan du vanligvis lese innholdsfortegnelsen (hvis selskapet er seriøs) på selskapets nettside. De vanligste stoffene som finnes i en tannblekningsgel er: 

• Natrium bikarbonat • Natrium bikarbonat • Glyserin
• Aloe Vera 

• Fluor
• Muligens en slags krydder 

Tannbleking gel som inneholder peroksid 

Det finnes en rekke forskjellige produkter bare innenfor begrepet tannbleking. Vi kan dele dem inn i to spesifikke kategorier – tannbleking som inneholder peroksider og tannbleking som ikke inneholder peroksider. 

Når det gjelder tannblekingsgel som inneholder peroksider finnes vannperoksid og karbamidoksid i gelen. Vannperoksid, også kalt hydrogenperoksid eller oksygenol, brukes i flere typer produkter for bleking og benyttes av flere bransjer. Du kan for eksempel finne det i hårfargingsmiddel, i plastindustrien for bleking av gummi og plast, og er også den vanligste ingrediensen for å bleking av tenner. 

Funksjonen til hydrogenperoksid er å bryte ned og fjerne misfarging og flekker som har festet seg til tannemaljen og begynner å virke umiddelbart etter at du har påført blandingen på tennene. Når du kjøper tannblekingsprodukter som inneholder hydrogenperoksid, er det viktig at du sørger for at det ikke har for høye nivåer av forbindelsen, da det ikke er helt ufarlig og er veldig etsende, noe som kan skade tannemaljen og tannkjøttet. Derfor bør du sjekke at blekegelen følger og er godkjent i henhold til EU-standarden for å unngå at tennene blir skadet. 

Karbamidperoksid er stadiet før hydrogenperoksid, og stoffet brytes til slutt ned til hydrogenperoksid. Hele dekomponeringsprosessen tar omtrent 30-60 minutter å bli utløst. For å oppnå de samme resultatene som med hydrogenperoksid, må du bruke et høyere innhold av karbamidperoksid. Når du bruker gel som inneholder denne forbindelsen, anbefales det å bleke tennene om natten når du fortsatt sover. 

Den andre kategorien som ikke inneholder peroksid, har hovedingrediensen bikarbonat, som du finner i tannblekende geler som er peroksidfrie. Bikarbonat i seg selv har en oppløsende og rensende effekt og sørger for at gelen fjerner overfladiske misfarginger på tennene. Blekingen er altså ikke så effektiv som gel som inneholder peroksider som bryter ned flekker og misfarging dypt i tannemaljen. 

Hydrogenoksid vs karbamidperoksid 

Det er altså forskjeller mellom hydrogenoksid og karbamidperoksid, men spørsmålet er hvilken forbindelse som er bedre enn den andre. Faktisk gir begge det samme resultatet til slutt, men for karbamidperoksid tar det bare litt lenger tid. 

Hydrogenperoksid brytes ned mye raskere sammenlignet med karbamidperoksid ettersom stoffet frigjør blekingskraft innen 30 – 60 minutter. Karbamidperoksid frigjør blekekraften med 50% innen to timer etter påføring av gelen, og vil deretter fortsette å virke i ytterligere seks timer. 

Dette betyr at blekningsgel med hydrogenperoksid har en mye kortere virkningsvarighet sammenlignet med karbamidperoksid, men antall dager det tar før en bruker av tannblekingsgel som inneholder disse forbindelsene, varierer fra individ til individ, ettersom personens tenner har forskjellige forutsetninger. 

Det er heller ingen forskjell i tannfølsomhet når du bruker geler som inneholder disse to forbindelsene. Dette gjelder også den såkalte «rebound-effekten», som betyr at tennene dine kan se hvitere ut kort tid etter avsluttet behandling for så å miste noe av glansen. Når en rebound oppstår, er det vanligvis på grunn av dehydrering og ikke på grunn av innholdet av peroksider. 

Det du bør huske på hvis du kjøper tannblekningsgel som inneholder hydrogenperoksid eller karbamidperoksid, er at sistnevnte kan lagres lenger. For å forlenge holdbarheten, oppbevar gelen i kjøleskapet, da produkter som inneholder peroksider har lengre holdbarhet. 

Til slutt gir begge stoffene utmerkede resultater med bleking av tennene. Resultatet er av høy kvalitet uten at tennene dine blir mer følsomme eller utsettes for en rebound. 

Hvordan virker tannblekinggel? 

Når du bleker tennene dine, blir de utsatt for en kjemisk prosess. Hensikten er at blekningsgelens aktive stoffer skal få fotfeste og trenge inn i tannemaljen og tannbeinet (dentin). Gelen gjør deretter sin såkalte magi og effekt når blekemiddelet bryter ned stoffer som misfarger og flekker tennene. 

Denne magien er aldri helt 100%, da den ikke fungerer på alle tenner som har misfarging. Hvis tennene er brune eller gule, får du de beste resultatene. Hvis tennene dine er blå eller grå som følge av å ta medisiner eller ha gamle metall- eller amalgamfyllinger, er det i utgangspunktet umulig å gjøre misfarging og flekker lysere. 

Årsaken til at tannbleking ikke fungerer på denne typen tannfarger, er fordi middelet ikke er en hvit “maling” som er males på og blå / grå nyanser er derfor kun fargene på skalaen som det ikke er mulig å bleke – uansett hvor hardt du prøver. Husk på dette før du betaler for forskjellige typer tannblekingsmetoder, slik at du kan bleke tennene og ikke flekker dem. 

Magien – hva er det? 

Det er en risiko for å bli for inngående og detaljert, men det er godt å vite hvordan en tann er bygd opp og forstå magien til tannblekingsgel. Tannemaljen utgjør så mye som 96% av materialene som er helt uorganiske, og den resterende prosentandelen består av organisk misfarging av forskjellige karakterer og vann. Gelen starter en såkalt oksidasjonsprosess kalt «redox». 

Prosessen betyr at den bryter ned de uønskede molekylene som har forskjellige farger som har festet seg til tannemaljen. Tannblekingsgel endrer disse molekylene til å bli fargeløse akkurat slik du vil ha det. Blekegelen inneholder oksygenatomer som brytes ned i den kjemiske prosessen og kalles da frie radikaler. De frie radikalene oppsøker deretter molekylene som var organiske (misfarging og flekker) og sliter dem av emaljen. Visp så tennene er hvite og de organiske molekylene har blitt til vann! 

Tannbleking i henhold til EU-standarder 

EU-kommisjonen har presisert at produkter for tannbleking er produkter av kosmetisk karakter, og derfor inneholder blekningsgel i gruppen hygiene- og kosmetikkprodukter. Disse inkluderer hydrogenperoksyd, karbamidperoksid, sinkperoksid, natriumperborat og perboratsyre. Disse blekeproduktene teller ikke som medisinsk utstyr og trenger derfor ikke CE-merking. 

Produkter for tannbleking er delt inn i tre forskjellige grupper basert på graden av hydrogenperoksid som slippes ut under behandlingene. 

Gruppedivisjonen er: 

Opptil 0,1% hydrogenperoksid
Mellom 0,1% – 6% hydrogenperoksid
Over 6% hydrogenperoksid (= 16,62% karbamidperoksid) 

Bestemmelsene som gjelder i henhold til EU-standarden er: 

Tannblekingsgel inneholder, eller frigjør, mer enn 6% hydrogenperoksid er helt forbudt å bruke og må derfor ikke selges i EU. 

Produkter som inneholder maksimalt 0,1% hydrogenperoksid kan selges til deg som forbruker. Denne gruppen inkluderer munnvann, tannblekingsprodukter som inneholder gel og tannkrem som har en blekende effekt på tennene. 

Tannblekingsgel som inneholder eller frigjør mellom 0,1% – 6%, kan bare kjøpes av tannleger og tannklinikker. Hvis du ser slike produkter andre steder, bryter butikken loven. Disse produktene er underlagt spesielle regler og forskrifter for bruk i forbindelse med tannbleking. 

Å tenke på før en tannbleking 

Det er noen personer som helst ikke bør utføre en tannbleking. Dette gjelder spesielt hvis du har en veldig tynn og skjør emalje og har problemer med hull eller utslett i tennene. Hvis du er gravid eller ammer babyen din, bør du avstå fra å bleke tennene, noe som skyldes at det ikke er gjort nok forskning på hvordan eller om tannblekingsgel påvirker fosteret eller babyen din. Om du snuses og / eller røyker mye, bør du helst unngå tannbleking. Hvis du er usikker på hva som gjelder deg, er det lurt å konsultere med en. tannlegen før du bruker tannblekingsgel. 

Generelle spørsmål om tannbleking 

Er tannbleking farlig? 

I dag er det trygt å bleke tennene selv, så lenge du bruker tannblekingsgel som er godkjent i henhold til europeiske standarder. 

Er det store forskjeller mellom de forskjellige tannblekingsgel som er tilgjengelige på markedet? 

Det er noen små forskjeller, men de bleker tennene på en eller annen måte, avhengig av hvilken metode du bruker og hvilke ingredienser gelen har. 

Hydrogenperoksid – Hva gjør forbindelsen i gelen? 

Hydrogenperoksid er en forbindelse som er kjemisk og brukes i mange forskjellige typer blekemiddel. I Sverige brukes den kjemiske forbindelsen til å bleke mange i Sverige. Takket være den effektive blekingen som hydrogenperoksid har, brukes den i lave mengder, selv i tannblekingsgel. 

Hvor mange behandlinger holder tannblekingsgel til? 

Det avhenger av hvor stor mengde er fra begynnelsen, men i en startpakke er gelen vanligvis nok til 10 – 56 tannblekingsbehandlinger. 10 behandlinger er vanligvis nok for at du skal få ønsket resultat. 

Hvor lenge vil bleking av tennene vare? 

Generelt anses det at én behandling av tennene varer i omtrent tolv måneder. Det er de som er glade i mange år og bare gjør en eller annen form for kortere behandling av og til, for å friske opp og forbedre blekingen eller fjerne misfarging. 

Hvor lenge skal tannblekingsgelen virke på tennene? 

Dette er avhenger av hvilken blekemetode du har valgt, men tidsrammen er mellom 15 – 45 minutter per behandling, som gjentas i ca 7 dager for å få ønsket effekt. 

Skal jeg slutte å spise og drikke visse ting? 

Når du vet at du skal bleke tennene, bør du unngå mat og drikke som er fargerike før behandlingen. Unngå å drikke kaffe, te og rødvin, spise karri eller bær, nikotin kan til og med gi stygge flekker på tennene. Når tannblekingsbehandlingen er ferdig, kan du spise og drikke hva du vil. 

Jeg har ståltråd bak på tennene, er det fortsatt mulig å bleke tennene? 

Ja, det er ikke noe problem å ta en tannblekingsbehandling med stålstreng bak tennene. Dette er fordi blekegelen ikke vil skade eller påvirke ståltråden i det hele tatt, og resultatet blir det samme. Du må huske å være litt mer forsiktig når du former selene i forbindelse med bruk av startsett slik at ståltråden ikke blir skadet. 

Sammendrag 

Du kan velge metoder for tannbleking basert på hva en tannblekningsgel inneholder. Enten velger du en gel som inneholder peroksider eller ikke, det er helt opp til deg! 

Uansett hvilken type gel du velger, er det viktig å avgjøre om det fungerer å bleke. Du kan ha tynn tannemalje, hull eller tannråte. Fargen kan ikke falme, eller du snuser og / eller røyker. Det er viktig å sørge for at du har alle fakta før du bestemmer deg for tannbleking, og om du skal gjøre det selv. Hvis ikke, spør tannlegen din om du er minste usikker – mest for at det skal være så trygt som mulig for deg. 

Fordelen er at du kan velge mellom flere metoder for å bleke tennene, som alle har lignende tannblekende geler, noe som betyr at du kan velge det merket som appellerer best til deg. Bare sørg for at produktet oppfyller EU-standarden, ellers er det en risiko for at det ikke vil gå akkurat slik du hadde tenkt deg, og at tennene dine vil bli ødelagt for alltid. 

Da er det enkelt og lett å gjøre en tannbleking. Du får et hvitere smil, og det vil føles rent og friskt i munnen.