Tannblekingspenn – En fleksibel og enkel måte å få hvitere tenner på! 

For de av dere som aldri har bleket tennene før, vet du kanskje ikke hva en tannblekingspenn er. Dette er egentlig ikke så rart, men det er en blyant som inneholder en gel som bleker tennene. Pennen er omtrent på størrelse med en kulepenn, og det er en minibørste som du bruker blekegelen på tennene med. Det er ikke vanskeligere enn det! 

Å bruke en tannblekingspenn er en av de mest fleksible metodene og er den enkleste måten å bleke tennene på. Samtidig er pennen lett å bære i lommen eller vesken for å stryke på gelen når du føler at du har behov for å bleke tennene. Du trenger ikke å bry deg med spesielle striper og skinner som bleker tennene, men du kan utføre behandlingen uansett hvor du er. I og for seg kan det være en fordel at du har et speil og vask med rennende vann, men som sagt er det ikke et must. 

En penn med tannbleking gir best resultat hvis du tidligere har bleket tennene eller føler at du rett og slett vil bli kvitt misfarginger som har dukket opp, eller alternativt vil styrke og friske opp den forrige tannbleking. Hvis du ikke har utført en tannbleking før, er det fremdeles mulig å bruke tannblekingspennen, men da er det ikke sikkert at all misfarging og flekker forsvinner ved første behandling. Men du trenger mer tålmodighet og gjenta behandlingen flere ganger for å få et resultat som du er fornøyd med. 

Hvis du vil ha en mer riktig bleking, bør du bruke gelpennen et par ganger om dagen til du er fornøyd, og du kan stole på at det tar omtrent 14 dager. Selvfølgelig er det helt individuelt og avhengig av hvordan tennene ser ut i i begynnelsen av behandlingen. Hvis du derimot har gjort en tannbleking før, kan du stole på at én applikasjon er nok til at du får tilbake tannfargen du leter etter. 

Å velge riktig tannblekingspenn 

Det er vanskelig å anbefale spesielle merker av tannblekingspenner, og faktisk er de vanligvis er veldig like hverandre når det gjelder innhold og utførelse. Avvikene mellom merkene er vanligvis noen forskjeller i gelen og hvor mye gel det er i pennene. Den enkleste måten er å enten prøve det, ta tester eller bare spørre venner, bekjente og familiemedlemmer som har prøvd blekingspenner. Så er det opp til deg å velge hvilken tannblekingspenn du vil ha. Til syvende og sist er det hvordan du opplever behandlingen og resultatene som avgjør hvilken tannblekingspenn du synes er best. 

Blant de beste tannblekingspennene og bestselgerne i Sverige er White One Pen, som er peroksidfri og inneholder natriumperborat for å motvirke flekker og misfarging. Denne pennen var også best i test 2022 og gir de beste resultatene hvis du bruker den i 14 dager. Dentaworks Pen er peroksidfri og 100% vegansk, og ikke testet på dyr. Beconfident Touch-Up er også peroksidfritt og er en berøringspenn for bleking. Felles for disse tre blekepennene er at de også er godkjent i EU. 

Er det fordeler med tannblekingspenner? 

Hovedårsaken til at tannblekingspenner er så gode, er at de både er fleksible og enkle å bruke, men også å ta med seg. Du kan enkelt legge den i vesken, jakkelommen eller i toalettmappen når du skal ut og reise. Det er et perfekt alternativ for å bleke tennene og krever ikke mye bry. Du trenger ikke å bruke en skinne i munnen som kan føles ukomfortabel og vanskelig, men du børster blekegelen direkte på tennene og fortsetter deretter med det du gjorde. 

Tannblekingspennene som er tilgjengelige på markedet har forskjellige ingredienser og mengde gel, men har fortsatt den samme funksjonen og er utrolig drøye i bruk. Selv om en blyant koster en liten slant vil du ha den lenge, og du trenger ikke å gå til en tanntekniker for å gjøre bleking, noe som kan være ganske kostbart. 

Hvis du tidligere har bleket tennene dine, men har begynt å legge merke til at effekten begynner å avta eller at en eller annen form for misfarging har oppstått, er en blekingspenn et utmerket alternativ. Du bruker gel der det er nødvendig for å opprettholde og få en jevn hvitfarge på tennene. 

En god ting å vite er at uansett hvilken type tannbleking du har gjort tidligere, vil misfarging før eller senere oppstå etter en viss periode, spesielt hvis du liker å drikke kaffe eller andre drikker som kan misfarge tennene. Derfor kan tannblekingspenner være et veldig godt supplement når tennene begynner å få flekker og misfarging. 

Du bør ikke bruke blyant når … 

… Hvis du vil bleke tennene innerst i munnen, og det er derfor du ikke rekker med en børste så langt inn. Hvis du tester, vil det sannsynligvis vær bortkastet blekegel fordi det dannes spytt i munnen og det vil skylle av gelen du prøver å bruke. Pennen erstatter ikke en god tannblekingsbehandling, da finnes det andre blekingsprodukter som er bedre egnet. 

Steg-for-steg-guide: Hvordan bleke tennene med en tannblekepenn 

Trinn 1 – Børst og tørk tennene: Før det er på tide å bruke blekingspennen og få best mulig resultat, bør du pusse tennene først. For at børsten skal være tilgjengelig overalt, er det utmerket å bruke tanntråd mellom tennene. Når det er gjort er det på tide å tørke tennene, det høres kanskje rart ut, men det er for gelen å få best mulig feste. 

Trinn 2 – Det første du må gjøre er å riste blekingspennen litt forsiktig. Drei bunnen på de fleste blyanter for å få gel til børsten. Tatt i betraktning hvor mange forskjellige merker av tannblekingspenner det er, bør du lese håndboken med alle instruksjonene angående den spesielle blekingspennen du bruker. Noe som hjelper deg til å gjøre det rett fra starten! 

Trinn 3 – Når gelen har nådd minibørsten, er det på tide å begynne å pusse tennene som må oppgraderes eller har blitt misfarget. Du pusser et tynt og sparsomt lag på tennene som skal blekes. Et tips! Bruk tannblekingsprodukter på tenner som kan sees når du smiler, og dette betyr at du sparer på blekegelen og kan gjøre flere behandlinger. 

Trinn 4 – Blekegelen må nå tørke i et par minutter, men virketiden varierer fra penn til penn. Prøv å unngå å ta på leppene dine i mellomtiden eller prøv å fjerne gelen med tungen (kan skje som en refleks). Etter at virketiden er over, skyll munnen med vann og fortsett med det som foregikk. Hvis du har tålmodighet til å vente en stund til før du skyller av blekegelen, blir resultatet enda tydeligere. Før du begynner, må du lese nøye gjennom instruksjonene om tørketiden til den spesielle tannblekepennen, da tiden veldig kan variere mellom blekingspennene. 

For hvem passer en tannblekingspenn for? 

Om du har bleket tenner før eller ikke, kan du bruke en tannblekingspenn. Det er en fordel hvis du har gjort det før fordi behandlingen med gelen fungerer best da. Skulle det være slik at du kanskje vil bleke en eller noen få tenner, er en blekingspenn et godt alternativ, nettopp fordi du selv bestemmer hvilke tenner du skal bleke. 

Tannblekingspenn er et utmerket valg hvis du ikke har tålmodighet til å bry deg med tannskinner for bleking hver dag. Hvem som helst kan bruke en blekingspenn av den grunn at den er veldig enkel å bruke, og du bruker gelen lett på tennene for å bli bleke. Du sparer tid og trenger ikke å gå til en klinikk for å bleke tennene, men kan gjøre det når det passer deg. En penn er perfekt å bruke ved spesielle anledninger, for eksempel før et intervju for en jobb eller før du skal møte en spesiell person på en date. 

Blekingspenner – Hva inneholder de? 

De forskjellige merkene av blekingspenner inneholder samme gel for bleking som du vanligvis finner i tannskinner for bleking. Denne gelen er dermed sammenlignbar med den typen tannblekingsgel som tannleger bruker. Det som skiller en penn fra en skinne, er at gelen i skinnen er mer beskyttet og du får et jevnere resultat. 

Med en penn er det en viss risiko for at du bruker gelen ujevnt, kommer borti gelen med leppene eller trekker tungen over tennene ved et uhell. Noe som kan føre til at behandlingen blir ujevn. På den andre siden har du lettere for å påføre blekingsgelen mellom tennene og dermed oppnår en bedre helhet i blekingen. 

De mer presise ingrediensene som de forskjellige tannblekingsgelene inneholder, varierer litt mellom de forskjellige merkene. Du kan vanligvis lese hele innholdslisten på bedriftens nettsteder hvis du er interessert i den før du kjøper en penn. 

Hva er det som skiller tannblekingspenner fra andre metoder? 

En tannblekingspenn inneholder den samme blekningsgelen som brukes til skinner for samme formål. En forskjell er at blekingspennen er et alternativ som ikke bare er raskere, men også jevnere, og at du ikke trenger å ha spesielle skinner i munnen. Du trenger heller ikke å bruke mye tid på å bleke tennene. 

Det som snakker for tannbleking er at med en penn kan resultatene bli verre hvis du ikke har bleket tennene dine før og all misfarging ikke forsvinner. Spesielt hvis du har mye misfarging eller flekker. Årsaken til dette er at det med en blekingspenn er litt vanskeligere å få et tynt og jevnt lag av gelen når du påfører den, noe som fører til at bleking kan være ujevn. Pennen er bedre egnet for å forbedre eller bleke enkelte tenner. 

Er det tilfeller når du ikke skal bruke en penn? 

Når du kjøper en blekingspenn fra et av de anerkjente selskapene, betyr det at du trenger å bekymre deg for eventuelle bivirkninger eller at det er noen bivirkninger. Dette skyldes at kjente merkevarer er godkjent og har mottatt grønt lys helt i samsvar med den europeiske standarden for denne typen produkter. Så lenge du velger et av de anerkjente selskapene som produserer tannblekingspenner, kan du trygt og sikkert bleke tennene. 

Hvis du føler deg litt usikker, må du kontakte tannlegen og få en konsultasjon før du tenner tennene på egenhånd. Hvis du har hatt utfordringer og problemer med tennene eller tannkjøttet ditt, bør du også konsultere tannlegen din for å få en profesjonell mening om tannbleking. Hvis du har mye misfarging på tennene, bør du vurdere å bruke et annet og mer effektivt alternativ første gang for å få det aller beste resultatet. 

Andre metoder for tannbleking 

I tillegg til blekingspenner, er det også andre, velprøvde metoder du kan bruke for å bleke tennene. Én blekemetode er et tannblekingssett der du bruker tannskinner for bleking sammen med en gel. Du kan også bruke White Strips eller som det heter på norsk, tannblekingsstrimler. En relativt ny metode er tannblekingsfoam (skum) som er en skånsom måte å bleke tennene på. Du pusser tennene med et spesielt skum som både renser og bleker tennene. 

Hvis du leter etter et raskt resultat, bør du bleke tennene hos tannlegen eller på tannklinikken. Der bruker de vanligvis laser/lys for å få fart på blekingsprosessen. Slike behandlinger gir gode resultater, men har vanligvis høye kostnader. 

Avsluttende kommentarer 

Oppsummert kan du stole på at en tannblekingspenn er mest effektiv hvis du skal friske opp tennene og gjøre dem hvitere. Skulle det være slik at du ikke har bleket tennene tidligere, er det bedre og tryggere å prøve en startpakke som gir en bedre og jevnere behandling. Mange antar at en blekingspenn har evnen til å bleke tennene betydelig dypere enn det den egentlige gjør. 

Hvis du har gjennomgått en tannbleking tidligere er tannblekingspennen et ypperlig og fleksibelt produkt. Du pensler gelen på tennene du vil freshe opp, den er drøy og og tar lite tid å påføre. Hvis du bruker en EU-godkjent blekepenn, er behandlingen skånsom, samtidig som den er et smart supplement til skinner for bleking. De mest populære merkene som er tilgjengelige, tilbyr vanligvis muligheten til tannblekingspenner. Hvis du er heldig, får du også en penn når du kjøper startpakke! 

Hvis du leter etter et raskt resultat, bør du bleke tennene hos tannlegen eller på tannklinikken. Der bruker de vanligvis laser/lys for å få fart på blekingsprosessen. Slike behandlinger gir gode resultater, men har vanligvis høye kostnader.